Roman Kahramanları
Pers Prensi
-
Pers Prensi
Pers Prensi*
Makale Yazarı: Onurhan F. Karaağaçlı
*Bu makale ROMAN KAHRAMANLARI Nisan/Haziran 2012, 10. sayıda yayımlanmıştır.
“Mevsimler ve zevkler değişir, ama insanlar asla. Tersinin olabileceğini düşünerek kendini kandırıyorsun. Benimle savaşma, kılıcını bırak ve beni kabullen.”
Karanlık Prens
Pers Prensi, Prince of Persia, 1989 Ekim’inden beri bilgisayar oyuncularının tanıdığı bir karakter. Birçok oyun platformunda on farklı oyunun kahramanı, oyuncuların parmaklarının ucunda hayata gelen asil, akrobat, savaşçı, hırsız, prens – ama her seferinde kahraman.Pers Prensi, bir oyun serisi yerine bir edebiyat serisi olsaydı onu tanımlamaya en uygun janr kahraman odaklı fantastik edebiyat olurdu. İmkânsızları başaran, prensesini kurtaran, babasının öcünü alan, kötü Vezir’le dövüşmek zorunda kalan, kaderi uğruna Zamanın Kumlarını serbest bırakmak zorunda kalan, kendini feda ederek onları vücudunda hapsetmek zorunda kalıp kendi karanlığıyla savaşmak zorunda kalan bir kahraman…
Farklı yaratıcı ekipler ve firmalar tarafından çok kez ele alınan Prens’in hikâyesinin devamlılık bütünlüğü tartışılsa da, hatta 10 oyunluk seri hiçbir zaman tek bir devamlılık olarak kabul edilmeyip, bazı oyunlardaki Prensin “Pers Prensi” değil, “Pers Prenslerinden biri” olarak anılmasına rağmen her tekerrüründe önümüze çıkan en önemli tema Karanlık Prens’tir. Kahramanın bu içindeki ikilik ile savaşı, oyunlarda bazen oyuncunun fiziksel güç ile avantajına, bazen de konunun ilerlemesine “deus ex machina” etkisiyle dezavantajına dönüşmektedir ki bu savaşın sonucunda kaderinin değişmesi de haliyle kaçınılmazdır.
Karanlık Prens ilk olarak 1989’da karşımıza çıkar. Zorlu zindanları ve ölümcül tuzakları aşan Prens, macerasının ortalarına doğru büyülü bir aynanın içinden geçer ve kendinden daha koyu renkli bir imgesi ondan kaçar. Bir süre onu rahatsız etmemesine rağmen, kahramanımız macerasında kaçınılmaz son olan Kötü Vezir ile kavgasına yaklaşırken “Gölge” belirmeye başlar: Tutunduğu kenardan Prens’i aşağıya atar, tuzakları etkin hale getirecek plakalara basarak Prens’i olur olmaz tehlikelere iter, gizlice geçmeye çalıştığı yerlerde Vezir’in fedailerine görünerek Prens’in başını belaya sokmak için elinden geleni yapar. 1989’da yazılmış bu hikâyede, sessiz Gölge, prensesin hayatı ve krallığın geleceği için Vezir’le yapılacak olan, düğümün çözüleceği son kavga öncesi Prens’in karşısına çıkar. Bu kılıç dövüşü birçok Pers Prensi oyununda karşımıza çıkacak o anı ilk defa betimler: Prens, Gölge’yi yenecekken Gölge kılıcını bırakır ve Prens’e doğru yürür… İnsanın içindeki iyi – kötü, medeni – ilkel, ışık – karanlık gibi tüm ikilemlerde olduğu gibi bize dengeyi göstermek için Prens ile birleşir, ve en sonunda Prens, Vezir ile olan son kavgasına da hazırdır.Teknolojinin ilerlemesi ve bilgisayar oyunlarının hem bütçe hem de insan kaynağı olarak daha yukarı- ya tırmanan kalitelere ulaşmasıyla Karanlık Prens kavramı daha hikâyeye yoğrulmuş şekilde karşımıza çıkmaya devam eder: Prens, büyüyle yaratılmış bir ikizinin tuzağına düşürüldüğünde, ölürken son nefesiyle karanlığını kendinden ayırır ve ikizini yok etmesi için gerekli olan kutsal mavi ışığı Gölge alır. Gölge, ait olduğu yere, onun içine tekrar sinerken Prens hayata döner. Aynı şekilde büyüyle yine hayat bulmuş eski düşman Vezir hikâyenin sonunda Prens ile dövüşürken, Gölge tekrar kabuğundan ayrılır ve Prens’e yardım eder, bu şekilde aslında tek olan ikili Vezir’e tekrar hak ettiği cezayı verir.
Kahraman ve anti-kahraman arasındaki çizgi 2000’lere yaklaştıkça karanlığın tarafına ve anti-kahramanın çekiciliğine doğru sürüklenmiştir ve Gölge artık Karanlık Prens olarak bariz bir şekilde Prens’in karşısına çıkar. Artık akrobatik yetenekleri kadar kılıç ve hançer dövüşü ustalığını da geliştirmiş olan genç Prens, kumdan yapılmışa benzeyen bir peçe giyen vücudundan fırlayan dikenleri ve zincirleri silah olarak kullanan, “Kum Hayaleti” diye adlandırdığı bir yaratık ile savaşır. Oyuncu, dövüş sırasında zaman yavaşlarken Prens’e fısıldayan karanlığın sözlerinden ötürü bu yaratığı Karanlık Prensin bir imgesi olarak kabul ederken hikâye ilerler ve bu dövüş sadece zor aşılmış bir anekdot olarak kalır. Hikâye (ve oyunlar) ilerledikçe Gölge’yi barındırmak gittikçe güçleşirken, şu ana kadar birçok badireyi tek başına halledebilen Prens, maceraları sırasında efsanevi Zamanın Kumları ve Zamanın Hançerini bulmuştur ve yanlış bir istilayı ve sonucu olacak olan büyük bir kıyımı durdurmak için her iki büyülü nesneyi de kullanır. Bu sırada zamanın hükümdarının avcı köpeği Dahaka peşine düşer ve Prens bu kozmik gücün vücut bulmuş hali olan yaratıktan kaçmak için elbette Zamanın Kumlarını tekrar kullanır
Prens bu yolculuk sırasında Karanlığına yenik düşer ve uzun bir süre Karanlık Prens olarak zamanda geriye gider ve kendisinin 7 yıl önceki gençliğiyle savaşır; işte bu noktada iyilik-kötülük, ışık-karanlık arasındaki ince çizgi “Cehennem’e giden yol, iyi niyet taşlarıyla döşelidir” sözüne bir gönderme gibi ortaya çıkar. Prens, geçmişteki hatalarını önlemek için, içindeki Karanlığa yenik düşmüş bir şekilde henüz lekelenmemiş gençliğini yenmek zorundadır ve kendi karanlığını yenmek için karanlığa bürünmüş bir biçimde masum haliyle yüzleşir. Ama her kahraman odaklı fantastik hikâyede olduğu gibi kaderi bellidir: İki Prens birbirlerine üstünlük sağlayamazlar, fakat bu sefer genç Prens kaçamaz da. Sonunda, 15 sene öncesinde olduğu gibi, iki varlık herhangi birinin galip gelmesinin tek olmalarından geçtiğini anlar ve birleşirler, çünkü Prens, Karanlığını tek başına yenecek kadar güçlü değilken Karanlık Prens’in ise yaşam gücü durmadan erimektedir. Belki de Karanlık imgesel olarak yok olmuş ve o zincirli, gözlerinden Zaman Kumları bulaşmış sarı ateş soluyan yaratığın yerini genç Prens almıştır, belki de Prens, karanlığını en sonunda tamamen içselleştirmiş ve özünü kabul etmiştir. Sonuç olarak Prens artık birdir; hasımlarıyla karşılaşmalarından ziyade gerçek gücünü içindeki ikiliği yok etmek veya o ikiliği birleştirmek adına vermiştir.
#princeofpersia #oyun #bilgisayaroyunu #antikahraman #deusexmahcina #gölge #jung #içimizdekikaranlık
Üzgünüz, hiçbir yanıt bulunamadı.