Roman Kahramanları
Kahramanım Homeros
-
Kahramanım Homeros
Kahramanım Homeros
Bir kent düşünün. Aşkın, ölümün ve ölümün ardından kalan sonsuz bir varoluşun kenti. Belki de yeryüzünde böylesi bir tek kent burası, Troia. Büyük Homeros’un kenti. Homeros’un dizeleriyle ölümsüz kıldığı kent.
Şu bir gerçek ki; Homeros, İlyada ve Odysseia destanlarını yazmamış olsaydı, bugün Troia diye bir yer olduğunu ve o kentin bugün ki Troia olarak bildiğimiz Hisarlık olduğunu asla bilemeyecektik.
Peki, Troia’ya can veren, onu bin yıllarca yaşatan bu ozan kimdir?
Homeros ile ilgili yaşadığı dönemden kalma hiçbir yazılı belge bulunmamaktadır. Ozanla ilgili bütün yazılı kaynaklar kendisinden sonra yazılmıştır. Bu belgelerin birçoğu MÖ 7. ve 6. yüzyıllardan kalmıştır.
Homeros araştırmacılarına göre, ozanın doğum yeri Batı Anadolu’daki Antik Foça (Phokaia), İzmir’in 8 km kuzeyinde yer alan Smyrna ve Değirmendere (Kolophon) arasındaki bölgedir. Ünlü ozan, MÖ 8. yüzyılda bu bölgede dünyaya gelmiştir.
Ozan, Troia Kentini anlattığı ölümsüz eseri olan İlyada’yı yaklaşık olarak MÖ 730’larda yazmıştır. Bu tarihten itibaren dünya edebiyatının önemli eserleri arasında yerini almıştır. Ünlü ozanın bu destanı dünya politika tarihi açısından da büyük öneme sahip olmuş ve Ortaçağ hükümdarlarından tutun Romalılara kadar birçok kişi soylarını Troialılara dayandırmıştır. Diğer yandan Türkler de Troia’ya ilgisiz kalmamış ve Doğu Roma’yı (Bizans) fetheden Fatih Sultan Mehmet, 1462 yılında Troia’yı ziyaret etmiştir. Homeros’un kaleminden çağlar boyu yaşam bulan bu kent, Doğu ile Batı arasındaki ender bağlardan biri olmuştur.
Homeros, İlyada Destanı’nda Troia ve yakın çevresini çok ayrıntılı şekilde aktarmıştır. Ozan, Karamenderes ovasını, Ege kıyısındaki eski liman koyunu ve Troia’dan görülebilen Bozcaada (Tenedos), Gökçeada (İmbros), Semadirek (Samothrake) adaları ve Kaz Dağı’nı (İda Dağı) bugünkü görünümüne uygun şekilde anlatmıştır.
Bu durum, ozanın kör olduğu fikriyle çelişmektedir. Ozan hakkında söylenen; “Homer caecus fuisse dicitur” sözüyle Homeros’un kör olduğu vurgulanmaktadır.
Belki de Homeros’a çevreyi anlatan, iyi gözlem yapan bir yardımcısı vardı. Kim bilir?
#homeros #ilyada #troya
Üzgünüz, hiçbir yanıt bulunamadı.